Een ecologische tuinderij in wording met een focus op de productie van ecologische groenten en die streeft naar het behoud van de lokale biodiversiteit. Op zoek naar het ecosysteem en persoonlijke regeneratie van degenen die het bezoeken, door middel van gezondheid, onderwijs en ecologie.

 • Oogstdag 11 februari

  Op het retraitelandgoed in spe, de Eikenhof, gaan we zaterdag 11 februari oogsten!!

  Kun je niet de hele dag komen meehelpen? Geen punt, voor een paar uurtjes aansluiten kan natuurlijk ook.

  Heb je nog vragen? Stuur dan een mail naar Frank de Waal This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  Praktische informatie:
  - Het gebied is goed te bereiken
  - Er zijn toiletten aanwezig
  - Er is een schuilplaats
  - Er is parkeerruimte voor auto's

  Kleed je altijd warm aan. Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding! We raden laarzen aan (waterdicht) en laagjes. Heb je een spade, schep of snoeischaar? Dan is het altijd fijn als je deze mee wilt nemen. Neem ook een waterfles mee en, mits anders in de omschrijving omschreven, een boterham of snack 

 • Aftrap aanpak Bossen

 • Samenwerking MeerBomen.Nu

  feb. 2023

  Meer Bomen Nu oogst overdadige en ongewenste zaailingen uit natuurgebieden. Deze geven we vervolgens weg aan boeren en burgers die willen planten. Zo verplanten we boompjes en struiken van een kansarme naar een kansrijke plek. Meer Bomen Nu gaf in de afgelopen twee jaar al 890.000 zaailingen en stekken gratis weg met een succes-percentage van 80%. 

  Landgoed de Eikenhof wordt een oogstlocatie en hub voor MeerBomen.nu

 • Tuinder gezocht!

  Voor de Tuinderij Belle Hélène zijn de eigenaren Alex Bos en Fernando Ferreira op zoek naar een tuinder / biologische boer (m/v).

  In de gemeente Voerendaal, op het Plateau van Ubachsberg, in het Limburgse Heuvelland (Nationaal Landschap Zuid-Limburg) staat iets mooi te gebeuren: de ontwikkeling van het Landgoed De Eikenhof. Een ambitieus plan voor een fantastische en unieke plek op aarde!

  (Zie: www.ruimtelijkeplannen.nl voor het bestemmingsplan; intypen bij adres: Mingersborg 28a, 6367 JX Voerendaal).

  Onderdeel van het Landgoed De Eikenhof is de Tuinderij Belle Hélène, een permacultuur-tuinderij met voedselbosranden en moestuinen met vooral éénjarige groenten. Deze moestuinen zijn “productietuinen” die bedoeld zijn om de gasten die op het Landgoed De Eikenhof verblijven smakelijke gerechten voor te kunnen schotelen en voor de verkoop van verse groenten (“van de grond tot de mond”) aan buurtbewoners die in de omgeving van het landgoed wonen (kern Ubachsberg, buurtschappen Colmont, Elkenrade, Eyserheide, Trintelen, Mingersborg) en aan lokale restaurants.

  Voor de Tuinderij Belle Hélène zijn de eigenaren Alex Bos en Fernando Ferreira op zoek naar:

  een tuinder / biologische boer (m/v)

  die “voor eigen rekening”, als een (commercieel) ondernemer, de moestuinen met vooral éénjarige groenten gaat exploiteren.

  De gezochte tuinder/boer (m/v) moet een doorpakker zijn, die op ecologisch verantwoorde wijze biologische groenten gaat verbouwen, en die aan de mens gaat brengen.

  Als tuinder/boer pacht hij/zij de tuinderij voor meerjarige periode van de eigenaren, waarmee nauw moet worden samengewerkt (beplantingsplan; educatie; kookworkshops; toegankelijkheid). Eigenaar Alex Bos is niet alleen de verpachter, ook “the most preferred buyer”, maar ook buurtbewoners, lokale restaurants e.d. zijn zoals gezegd haar/zijn klanten.

  Ook zal moeten worden samengewerkt met buurtbewoners, die op allerlei wijzen worden betrokken bij het landgoed (een op te zetten vrijwilligersorganisatie van bewoners die daadwerkelijk de handen uit de mouwen willen steken, een op te zetten lokale voedselgemeenschap, een te creëren zondagse ontmoetingsplek voor bewoners).

  Er moet in overleg nog wel het één en ander worden uitgewerkt, maar dit is het globale “plaatje”. Van de aanstaande tuinder/boer (m/v) wordt een businessplan verwacht, op basis waarvan een duurzame exploitatie mogelijk kan worden geacht. In het plaatje is eventueel ruimte voor twee-persoons-onderneming, als dit financieel-economisch en organisatorisch haalbaar zou zijn.

  De gezochte tuinder/boer is geen pacht verschuldigd totdat een overeengekomen grootte aan bedrijfswinst is behaald, waarna van de meerwinst 50% wordt afgedragen aan de verpachter, totdat de jaarlijkse pachtsom geheel is voldaan. Op basis van een zgn. open boekhouding (waarover tussen pachter en verpachter overeenstemming bestaat) .

  Het (eveneens commerciële) bedrijf dat het Landgoed De Eikenhof gaat exploiteren, De Eikenhof B.V., zal faciliteiten en praktische ondersteuning bieden op het gebied van de bedrijfsadministratie, de communicatie (inhoudelijk, visueel en online) en de e-commerce (webshop). Deze faciliteiten worden “om niet” geboden totdat de pachter de maximale pachtsom is verschuldigd, waarna voor deze diensten een marktconform tarief gaat gelden.

  De aanstaande tuinder/boer wordt geacht, tegen betaling, bij te dragen aan de aanleg van “het voedselbos” (= bessenstruiken e.d., voedselbosranden).

  Uit het voorgaande zal het duidelijk zijn, dat een doorslaggevende voorwaarde is dat het “klikt” met Alex Bos en Fernando Ferreira, en met Ziggy Beckers, de ontwerper van “het voedselbos” (onder supervisie van Ploni Sikkes, landschapsontwerper).

  Een kennismakings-/proeftijd lijkt aangebracht.

  Betrokkene zal in Zuid-Limburg moeten wonen / gaan wonen.

  Kortom: Een uitdagende vacature, als je het Landgoed De Eikenhof met z’n mensen ziet zitten, in staat bent je eigen plan te trekken, en niet te bang een risico te nemen!

  Informatie bij:

  Ploni Sikkes, landschapsontwerper; This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.; +31 6 13 480 555

  Alex Bos, eigenaar Landgoed De Eikenhof; This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.; +49 171 51 25 705

  Frans Disse, projectleider/adviseur; This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.; +31 6 50 621 876

Over Hélène

De naam van deze tuinderij is geïnspireerd op de moeder van Alex bos, een van de eigenaren van het landgoed. Mevr. Helene Bos-Peerboom die een liefhebber was van bloemen en natuur.